Borovnice z Barja

Kaj vsebujejo

Borovnice z Barja

Borovnice so večnamensko sadje: imajo privlačno barvo, so izredno okusne, idealne za samostojen obrok ali kot dodatek žitaricam, za pripravo smutijev, sadnih solat ali sladice.
Znane so kot superživila, saj so izredno hranljiva in vsebujejo veliko antioksidantov.

01.

Bogata hranilna vrednost

Ameriške borovnice so bogate z vitamini, rudninami, kislinami in hlapnimi snovmi. Vsebujejo:

 • vitamin K, ki je pomemben pri strjevanju krvi in mineralizaciji kosti;
 • mangan, ki skrbi za zdrav hrustanec in obrambo celic pred prostimi radikali;
 • vitamin C, ki spodbuja normalno delovanje imunskega sistema, pomaga pri celjenju ranin zavira staranje;
 • železo, katerega pomanjkanje povzroča slabokrvnost.

02.

Nizkokalorično sadje

Zaradi velike količine vlaknin in velike hranilne vrednosti je odlično živilo tudi v času hujšanja. So naraven vir topnih in netopnih vlaknin. Topne vlaknine pomagajo pri znižanju krvnega holesterola in glukoze, netopne pa pospešujejo pretok hrane skozi naš prebavni sistem.

Kisline, aromatične snovi in pektini pomagajo pri izločanju sline, izločanju vode in prebavi, lajšajo pa tudi vrsto drugih zdravstvenih težav.

Najpomembnejši element ameriških borovnic pa je antocianin – barvilo, ki borovnicam daje značilno modro vijolično barvo. Uživanje sadja, ki vsebuje antocianin pa pomaga pri preprečevanju nastanka rakavih celic.

03.

Zdravilne učinkovine

Antocianini spadajo med najmočnejše in najučinkovitejše antioksidante, prisotne v naravi. Naloga antioksidantov je, da ščitijo naše telo pred prostimi radikali in tako preprečujejo pojav različnih bolezni in celično staranje. Odgovorni so tudi za zaviranje nastajanja maščobnega tkiva.

 • Borovnice vsebujejo veliko flavonoidov, ki delujejo  antioksidativno in protivnetno na naše telo in tako preprečujejo, blažijo in odpravljajo vnetna stanja. Do vnetnih procesov v telesu prihaja zaradi moderne prehrane (predelana hrana, veliko sladkorja, trans maščobe…) in splošnega nezdravega življenjskega sloga. Kronično vnetje telesa je lahko vzrok za različne bolezni in pospešeno staranje celic.
 • Zaradi velike vsebnosti antioksidantov se uspešno borijo proti strupom in prostim radikalom v našem telesu ter tako upočasnjujejo staranje. Skrbijo, da naše telo ostaja v ravnovesju in ga ščitijo pred oksidativnim stresom.
 • Antioksidanti ščitijo možgane pred degenerativnimi in nevrološkimi boleznimi ter tako zavirajo razvoj degenerativnih bolezni možganov. Pomembno pa je tudi zmanjševanje oksidativnega stresa, kar pozitivno vpliva na izboljšanje spomina.
 • Galna kislina, ki jo najdemo v borovnicah, uničuje rakave celice, brez povzročanja škode zdravim celicam.
 • Pomagajo pri preprečevanju bolezni srca saj naravno znižujejo LDL holesterol, zvišujejo HDL holesterol in znižujejo krvni pritisk. Vse to pa zmanjšuje možnosti za srčno kap.
 • Zaradi visoke vsebnosti mineralov in vitaminov prispevajo k boljšemu hormonskemu ravnovesju. Resveratrol v borovnicah pa prispeva k boljši regeneraciji celic, zmanjšuje njihovo odmiranje ter izboljšuje njihovo presnovo. Ščitijo tudi pred negativnimi vplivi UV žarkov in ohranjajo zdrav izgled kože.
 • Povečujejo občutljivost mrežnice in s tem regeneracijo pigmentov v njej ter tako izboljšujejo vid. Pomagajo tudi pri nočnem vidu.
razlicne_ameriske_borovnice

04.

Za diabetike

Borovnice imajo malo kalorij, nizek glikemičen indeks in veliko vlaknin. V primerjavi z drugim sadjem vsebujejo relativno malo sladkorja. Jedo jih lahko tudi sladkorni bolniki, saj borovnice uravnavajo krvni sladkor. Prisotnost naravnega barvila mirtilin omejuje in znižuje vrednost sladkorja v krvi.