Borovnice z Barja

Kaj potrebujejo

Ameriške borovnice

Če bi poleti radi obirali borovnice lahko na svojem vrtu ali morda celo balkonu posadite svoje sadike. Idealen čas za sajenje je jeseni do prve zmrzali in spomladi od februarja do aprila . Borovnica doseže polno rodnost po 8 do 10 letih in rodi pri najugodnejših pogojih  tudi več kg na grm. Jagode so debele od 8 do 22 mm, odvisno od sorte, letine in vzgoje. Sadike debeloplodnih borovnic vzgojene na Ljubljanskem Barju imajo močno koreninsko grudo in so veliko bolj odporne kot borovnice iz drevesnic. 

Sajenje

Pri sajenju moramo biti pozorni, da pripravimo dovolj veliko luknjo za sadiko. premer mora biti približno 50 – 60 cm  pa tudi globina jame naj bo 40-50 cm . Sadimo 3 do 5 letne sadike. V jamo vstavimo več slojev nepropustne folije, ki preprečuje mešanje šote z okoliško prstjo. folijo na dnu po potrebi preluknjamo z ostrim predmetom, da ne zastaja voda.  Sadike lahko vsadimo tudi v večjo posodo (npr. polovico 200 litrskega soda) in dno preluknjamo. V jamo dodamo kislo šoto primerno za rast ameriške borovnice s pH od 3,5 – 4,8 na organskih tleh in med 4,25 in 5,5 na mineralnih tleh. optimalna pa je med 4,5 in 5,2. Sadiko z vseh strani dobro zasujemo s šoto in okolico korenin dobro potlačimo.  Sadiko izdatno zalijemo, še posebej, če uporabimo šotni substrat, ki je zelo izsušen. Priporočamo zastirko iz sekancev ali žagovine iglavcev, ki pomagajo zakisati prst, v kateri je posajena sadika. V sušnem obdobju sadike redno zalivamo. 

Ameriske_borovnice_poln_grm

Razdalja med rastlinami je odvisna od moči rasti grmovja in vrste tal.  Če so grmi posajeni v vrsti naj bo med dvema vsaj 1,2 do 2 m. To omogoča lažje obiranje. 
Ameriški grmi borovnic so posajeni spomladi ali jeseni. Sajenje borovnic spomladi je manj tvegano, ker rastline niso izpostavljene zmrzali, vendar jih je potrebno redno zalivati. če pa sadimo jeseni, korenine zaščitimo pred zmrzaljo tako, da tla okoli rastlin pokrijemo s šoto, žagovino ali listno zastirko. Priporočljivo je saditi borovnice približno 5 cm globlje, kot so rasle v drevesnici. 

Obrezovanje

Obrezovanje je osnovni postopek pri negi ameriških borovnic. če grmov ne obrežemo, imajo šibkejšo rast in manj cvetnih brstov. posledično je tudi manj plodov in ti so drobnejši.  Najboljši pridelek je na  2-3 leta, največ 4 leta starih poganjkih.

ameriske_borovnice_sonce_na_grmu

Prva 3 leta po sajenju je rezanje ameriške borovnice omejeno le na odstranjevanje šibkih in obolelih poganjkov. Z rezanjem pričnemo šele po 4. letu tako, da odstranimo najstarejše poganjke.  Rodni grm se razvije v petem do osmem letu po sajenju, kjer lahko doseže višino tudi do 2,5 m.
Obrezujemo ob koncu zime oziroma spomladi pred brstenjem, ko rastlina še miruje. Z obrezovanjem ustvarimo ravnotežje med rastjo in rodnostjo grmov. Obrezovanje spodbudi rast novih poganjkov, grm pomladi in osvetli. Obrezujemo tako, da pustimo 8 do 10 močnih ogrodnih vej, ki so obraščene s številnimi okrog 30 cm dolgimi rodnimi vejicami. Najstarejša ogrodna veja naj ne bi imela več kot 5 let. Poleg ogrodnih vej pa pustimo še vsaj 5 močnih talnih poganjkov. Odstranimo tudi vse pozeble, slabe, stare, tanke, poškodovane in in pritlehne poganjke in tako vplivamo, da rastline bujno odženejo. Poškodovane ali bolne veje izrežemo v celoti.

Pomembno je, da je grm odprte rasti, zračen in dobro osvetljen. Veje izrezujemo čim bolj pri tleh (ne puščamo čepov), jih ne prikrajšujemo. Vej in poganjkov nikoli ne krajšamo.

Gnojenje

Borovnice gnojimo z mineralnim gnojilom, ki je posebej primerno za rast ameriške borovnice (mora imeti pravo razmerje NPK in N v amonijski in ne v nitratni obliki). Preden posadimo sadiko, ga dodamo v sadilno jamo, tako da ga vmešamo med šoto. Uporablja se lahko tudi preperel hlevski gnoj ali gnojilo za rododendrone. Pozno jeseni, v času mirovanja gnojimo s sadjarskim gnojilom NPK 8-26-26 ali podobnim (vendar ne na zmrznjeno zemljo). Spomladi pa v dveh do treh obrokih dodamo amonosulfat, vsakokrat po pol pesti na grm. Gnojimo najmanj 20 cm stran od grma. Občasno foliarno gnojenje je koristno, vendar ni nujno. Konec junija prenehamo z vsakim gnojenjem, da se poganjki pred zimo utrdijo in olesenijo.

cebele_na_obisku