Skutina torta z borovnicami
Skutina torta z borovnicami

Skutina torta z borovnicami

Sestavine – podloga

  • 170 g mandljevih keksov
  • 125 g masla

Sestavine – skutin nadev

  • 600 g skute
  • 300 g sladke smetane
  • 150 g polnomastnega jogurta
  • sok 1 limone
  • 2 lista želatine

Borovničeva obloga

  • 100 g borovnic
  • 2 žlici sladkorja
  • 4 žlice belega vina
  • 1 žlička jedilnega škroba
  • 1/2 cimetove skorje

Predpriprava

Maslo pristavimo in počasi stopimo.
Želatino namočimo v skodelici hladne vode.

Kekse stresemo v vrečko za zamrzovanje, potem pa jih ds kuhinjskim valjarjem drobno zdrobimo. Stresemo jih v skledo, prelijemo s stopljenim maslom in dobro premešamo.

Tortni model s premerom 22 centimetrov obložimo s peki papirjem. Vanj stresemo piškotne drobtine z maslom, ki jih s hrbtno stranjo prstov pritisnemo k dnu modela. Pokrijemo ga s prozorno folijo in potisnemo v hladilnik.

Priprava

Limonin sok pristavimo in počasi segrevamo. Dodamo mu dobro ožeto želatino, ki jo med mešanjem stopimo. Odstavimo, primešamo 1 do 2 žlici jogurta in zlijemo v skledo. Dodamo skuto in preostali jogurt ter dobro razmešamo v gladko kremo.

Sladko smetano trdo stepemo in nežno primešamo k skutini kremi. Nazadnje kremo nadenemo v ohlajen model s podlago iz keksov. Po vrhu jo zgladimo, potem pa model še enkrat pokrijemo s prozorno folijo in potisnemo v hladilnik.

V kozici gladko razmešamo belo vino, 4 žlice vode in sladkor. Žlico mešanice nalijemo v skodelico in gladko razmešamo s škrobno moko. Preostalo tekočino pristavimo s cimetom, zavremo in odstavimo. Cimet odstranimo, vmešamo odcejene borovnice ter razmešan škrob; ohladimo.

Borovnice porazdelimo po ohlajeni torti, pri čemer pustimo nekaj belega robu. Nazadnje torto še enkrat pokrijemo s prozorno folijo in za nekaj ur potisnemo v hladilnik, da se dobro ohladi.

Dodaj odgovor

Close Menu