Pridelava ameriških borovnic

Če bi poleti radi obirali borovnice na svojem vrtu ali morda celo balkonu, je jeseni do prve zmrzali in spomladi od februarja do aprila idealen čas za sajenje borovnic in debeloplodnih brusnic.

Sadike debeloplodnih borovnic vzgojene na Ljubljanskem Barju imajo močno koreninsko grudo in so veliko bolj odporne kot borovnice iz drevesnic.

Tudi sadike debeloplodnih brusnic vzgojene na ljubljanskem barju imajo močno koreninsko osnovo

Pridelava ameriških borovnic

Navodila za pridelavo

Debelo plodna borovnica je do 2 m visok grm, primeren za nasade in dekorativen za vrtove

PODNEBJE

Debelo plodna borovnica zahteva zmerno toplo in vlažno podnebje, nadmorsko višino med 200 in 700 m. Potrebuje najmanj 800 ur mirovanja pri temperaturi pod +4°C. Temperatura do 25°C ji praviloma ne škoduje. Cvete pozno v mesecu maju, zato navadno ni nevarnosti za poškodbe cvetja zaradi spomladanskih pozeb.

SAJENJE

Sadimo 3 do 5 letne sadike. Grmiček vsadimo v jamo v premeru 60 cm in globine do 40 cm ali večjo. V jamo vstavimo več slojev nepropustne folije, ki jo na dnu po potrebi preluknjamo z ostrim predmetom (če bi se zadrževala voda lahko to storimo tudi kasneje). Vsadimo ga lahko tudi v večjo posodo (npr. polovico 200 litrskega soda) In dno preluknjamo. V sušnem obdobju sadike redno zalivamo. 

GNOJENJE

Pozno jeseni, v času mirovanja gnojimo s sadjarskim gnojilom NPK 8-26-26 ali podobnim (vendar ne na zmrznjeno zemljo). Spomladi pa v dveh do treh obrokih dodamo amonosulfat, vsakokrat po pol pesti na grm. Gnojimo najmanj 20 em stran od grma. Občasno foliarno gnojenje je koristno, vendar ni nujno. Konec junija prenehamo z vsakim gnojenjem, da se poganjki pred zimo utrdijo in olesenijo.

OBREZOVANJE

Obrezujemo spomladi, ko rastlina še miruje, tako da pustimo 6 do 8 močnih stebel pri tem pa naj bo grm zračen in dobro osvetljen. Porežemo vse šibke, viseče, polomljene in pritlehne veje. Vej in poganjkov nikoli ne krajšamo.

RODNOST

Borovnica doseže polno rodnost po 8 do 10 letih in rodi pri najugodnejših pogojih od 8 do 10 in tudi več kg na grm. Jagode so debele od 8 do 22 mm, odvisno od sorte, letine in vzgoje. 

Close Menu