Borovnice z Barja

Borovnice z Barja

Naša zgodba

V neokrnjeni naravi stran od cest in hrupa, sredi belih brez,
smo pred dobrimi dvajsetimi leti zasadili nasad ameriških borovnic, ki smo jih mi zaradi dobrih pogojev za rast na Ljubljanskem Barju in ljubezni do le tega poimenovali kar Borovnice z Barja.

Nasad se nahaja v predelu Veliki mah, kjer še visoko barje, ki ob velikem deževju ni poplavljeno. V manjšem delu nasada je ohranjeno šotišče visoko 1m nad nivojem barja.

Visoko barje je idealno za gojenje borovnic, saj te za uspevanje zahtevajo kislo zemljo.

V našem nasadu imamo več kot 25 različnih sort borovnic, ki se med seboj razlikujejo po času zorenja, velikosti grmov, kvaliteti, velikosti sadeža , okusu…

Kdo

smo?

Ameriske_borovnice_gospodar

Anton

Naš deda Tone je še vedno motor in srce našega nasada. Brez njegovega znanja entuziazma in energije naš nasad ne bi bil tako vzorno urejen.  Ko pridete v našo "garažo" vam rad razloži kako so borovnice zdrave in še marsikaj.

Janja

Čeprav zelo rada je borovnice, Janja najraje obrezuje v nasadu. Skrbi tudi za mrežo in prodajo. Počasi prevzema vajeti od očeta. Poleti jo ob sobotah jo v rumeni majici lahko najdete na stojnici na Osrednji ljubljanski tržnici, kjer vam postreže z Borovnicami z Barja

Bojan

Bojan se loti prav vsakega dela, njegova skrb je predvsem konstrukcija za mrežo, poleti pa ga v naši značilni rumeni majici ob sobotah  dobite na Koseški tržnici.

Lana

Lana pomaga pri pakiranju in prodaja na osrednji ljubljanski tržnici. Poiščite jo v naši rumeni majici.

ameriske_borovnice_Nutela

Nutela

Nutela je naša lubljenka, čuva naš nasad. kadar jo je strah glasno laja in poišče  gospodarja.

Skrb

za nasad

Grme pozimi skrbno obrezujemo, spomladi nasad oplejemo, poleti skrbno ročno oberemo in preberemo, da vam lahko ponudimo kar najboljšo kvaliteto. prednost naših borovnic, da so danes nabrane, jutri pa na vaši mizi. 

V nasadu imamo delo prav čez celo leto. 

Res je največ dela poleti z obiranjem borovnic. Ker je zelo pomembno, da so borovnice pravočasno obrane potrebujemo tudi dodatne pridne roke, ki nam pomagajo obrati pridelek. Vi višku sezone nam pomaga tudi več kot 20 pridnih obiračev. Če imaš poleti čas, če si rad v naravi nas kontaktiraj na obrazec, da se dogovorimo o morebitnem sodelovanju.

Kmalu po koncu sezone pa začnemo z obrezovanjem grmov, saj je za kakovostni pridelek potrebno da odstranimo vse stare in bolne veje, kajti zelo pomembno je, da so grmi odprte rasti, zračni in dobro osvetljeni. Če grmov ne obrežemo, imajo šibkejšo rast in manj cvetnih brstov. posledično je tudi manj plodov in ti so drobnejši. Tako obrezujemo celo zimo, da je nasad do konca februarja ali vsaj srede marca obrezan in pripravljen na novo sezono. 

Spomladi nasad tudi pognojimo in po cvetenju konec maja tudi pokrijemo s protitočno mrežo, ki obenem ščiti nasad tudi pred ptiči, ki bi drugače pobrali velik del pridelka.

Ker je na Barju veliko vlage poleg borovnic zelo dobro uspeva tudi plevel. Tudi z zatiranjem le-tega je nemalo dela. Če ne pazimo hitro prerase tudi borovnice.

Naše borovnice pridelujemo na naravi prijazen način, kjer se z uporabo naravnih virov in mehanizmov, ki zmanjšujejo negativne vplive kmetovanja na okolje in zdravje ljudi, skrbimo za kvaliteten pridelek tudi z nujno potrebnim škropljenjem, ki je dovoljeno v okviru sheme integrirana kakovost

Razloge za uživanje naših borovnic si lahko preberete na povezavi Zakaj izbrati borovnice z Barja in Kaj vsebujejo borovnice, marsikakšno zanimivost pa lahko najdete tudi med Prispevki.

različnih sort borovnic
0
grmov
0 +
ha zasajene površine
0
panjev čebel
0