Borovnice z Barja

Obrezovanje borovnic

Borovnice niso znane le po svojem izvrstnem okusu, temveč tudi po svojih koristnih učinkih na zdravje in vsestranski uporabnosti v kulinariki. Borovnice so priljubljene v sveže, v smoothijih, pecivu ali marmeladah. Za zagotavljanje optimalne rasti, rodnosti in kakovosti plodov pa je bistveno pravilno obrezovanje.

Zakaj obrezovati borovnice?

Obrezovanje je pomemben vidik nege borovničevega grma, saj prinaša številne koristi:

 • Izboljšano kroženje zraka: Obrezovanje pospešuje pretok zraka v grmu in zmanjšuje tveganje za bolezni, kot sta pepelasta plesen in botritis.
 • Večja izpostavljenost sončni svetlobi: Obrezovanje spodbuja prodiranje sončne svetlobe v sredino grma, kar spodbuja razvoj brstov in optimizira nastajanje plodov.
 • Uravnavanje rasti: Obrezovanje pomaga uravnavati velikost in obliko grma, preprečuje prenatrpanost in zagotavlja lažje obiranje.
 • Obnova stebel: Redno obrezovanje odstranjuje star, neproduktiven les, pomlajuje rastlino in spodbuja rast novih, vitalnih trsov.

Kdaj obrezati borovnice

 Čas obrezovanja ima ključno vlogo pri splošnem zdravju in produktivnosti grmov borovnic.

Optimalni čas obrezovanja je v veliki meri odvisen od sorte borovnic in podnebja, v katerem rastejo.  Splošno vodilo pa je, da obrezujemo pozno pozimi ali zgodaj spomladi, ko grmi še mirujejo.

Postopek obrezovanja

 • Odstranite odmrle ali poškodovane veje: Najprej preglejte grm, da poiščete odmrle, bolne ali poškodovane veje.
 • Zredčite odvečno rast: Nato določite in odstranite vse prenatrpane ali navznoter obrnjene veje. V grmu poskušajte ustvariti odprto, zračno strukturo, ki bo spodbujala boljši pretok zraka in prodiranje sončne svetlobe.
 • Obrezujte za višino in obliko: Glede na želeno velikost in obliko grma selektivno obrežite zunanje veje, da ohranite enakomerno višino in razprostranjenost. V enem obrezovanju ne obrezujte več kot tretjine celotne krošnje, da rastlina ne bo pod stresom.
 • Obnovitveno obrezovanje: Da bi spodbudili rast novih, produktivnih krošenj, občasno odstranite del najstarejšega lesa s samega dna rastline. Ta praksa spodbuja stalno

Nasveti za uspeh

 • Uporabljajte ostro orodje: Ostre in čiste škarje za obrezovanje zagotavljajo natančne reze, kar zmanjšuje stres in poškodbe na rastlini.
 • Poskrbite za dezinfekcijo opreme: Orodje za obrezovanje redno razkužujte z raztopino enega dela belila in devetih delov vode, da preprečite širjenje bolezni med rastlinami.
 • Spremljajte rast: Vso rastno sezono skrbno opazujte borovničev grm in ga po potrebi prilagodite, da ohranite optimalno zdravje in rodnost.

Obrezovanje je zelo pomembno za vzdrževanja borovničevega grma, ki prinaša številne koristi za zdravje rastlin in pridelavo plodov. Z upoštevanjem navodil in prilagajanjem potrebam svojih grmov lahko izkoristite njihov polni potencial in uživate v obilnem pridelku okusnih domačih borovnic še vrsto let.