Borovnice z Barja

Ameriske_borovnice_njam_a_niso_krasne.jpg

Zanimivosti o ameriških borovnicah…

Za razliko od gozdnih borovnic so ameriške borovnice veliko večje. večji so tako grmi, ki dosežejo do 2,5 m, kot tudi same borovnice. Plodovi so debelejši, čvrstejši, meso ameriških borovnic je zeleno. 

Ni pa razlike, če borovnice termično obdelamo. Lahko naredimo odlično marmelado, borovničev štrudelj, borovničevo pecivo, borovničeve štruklje…

Nekateri ameriških borovnic še vedno cenijo in jih primerjajo z gozdnimi. Pravijo jim gojene. A ta primerjava ne zdrži predvsem zaradi dolgoletnega žlahtnenja sort prvotnih ameriških borovnic. Tako so današnje sorte debelejše, kvalitetnejše, obstojnejše… Tako so postale tudi veliko bolj primerne za gojenje v nasadih.

Analize so pokazale, da »gojene« borovnice za gozdno borovnico zaostajajo le v jakosti kisline in barve, aroma gozdnih in ameriških borovnic se precej razlikuje, se pa razlikujejo tudi posamezne sorte ameriških borovnic. Po vsebnosti zdravilnih učinkovin, vitaminov in mineralov prekašajo ameriško borovnico prekaša le črni ribez prekaša ameriško borovnico. Ne glede na to ali so gozdne ali gojene pa borovnice sodijo med najbolj zdravo in celo zdravilno sadje, saj so izredno bogate z vlakninami, kislinami, s sladkorjem, , vitamini, rudninami, organskimi barvili… Več o vsebnosti borovnic si lahko preberete na povezavi.